Allistsfree.com
בניית תקציב לרכישת בית
כמה עולה לבנות בית פרטי ?
בנית בית – שלד בטון וחיפוי אבן מפירוק
מדינת ישראל נמצאת כל הזמן במרוץ בנייה. זה התחיל בראשית ההתיישבות, וכיום לצד מגדלי המגורים, רבי הקומות והשיכונים, עדיין משפחות רבות בוחרות לבנות בתי בתים צמודי קרקע. כן, החלום לבית פרטי אינו נעלם, וכל הזמן מפתחות הזדמנויות חדשות במושבים, בקיבוצים ובשכונות פרברים למימוש רצון זה.
נראה לי כי ישנן מספר שאלות שחשוב וכדאי להעלות כשנוגעים בעניין של בניית בית פרטי.
ראשית האם זה אכן משתלם יותר לבנות לבד מאשר לקנות בית קומפלט מקבלן ?
האם לרכוש דירה בפרויקט קבלני במגדל דירות עדיף מאשר לממש את הרצון שלנו ?
האם בניית בית פרטי באמת עונה על הציפיות ומממשת את ההבטחה ?
לצערי, אני אומנם אשמע לכם כמבשרת רעות, אך האמת היא, שלבנות בית פרטי עולה יותר מלקנות בית מוכן מקבלן או לרכוש דירה בבית דירות, וזה נכון באופן גורף לכל שיטות הבנייה ואופן ניהול אתר הבנייה והקבלנים בשטח.
מדוע הבנייה הפרטית יקרה כל כך ?
הרצון לבנות את בית החלומות שלנו, אינו פנטזיה חסרת בסיס, או גחמה שאי אפשר להשביע, אך יישום רצון זה מלווה במכשולים רבים, שתוצאתם הסופית מסתכמת בחשבון הבנק. משפחות רבות, נכנסות להליך זה כשהן אינן מודעות לעלויות הגבוהות הכרוכות בו, הן אינן מחשבות את מכלול הגורמים שבעדם הן עתידות לשלם, חלקן נתלות בערכות תקציב לא מדויקות, ולא לוקחות בחשבון שינויים בלתי צפויים בדרך.
כשאני נפגשת עם משפחת המעוניינות לבנות את ביתם, אני בוחנת איתם גם את הערכת התקציב אותו הם מייעדים לנושא. לרוב אני רואה כי כל הכסף מחושב לעלויות הבנייה הפיזית, אך כלל לא העריכו את העלויות הנוספות כדוגמת עלות האדריכלית, המהנדס, מודד, אגרות והיטלים, עלות ההיתר, הדפסות, מכוני בדיקה, חיבור מים – גז- חשמל – תקשורת, עבודות פיתוח וכד'….
עלויות אלו עשויות להסתכם ביותר מ-150,000 ₪.
כיצד להיערך לבנייה מבחינה כספית ?
העלות המרכזית בבניית בית היא של השלד. עלותו מוערכת ב כ-33% מהמחיר שנדרש לשלם מי שיבנה את ביתו. בנוסף אנו נשלם 18% לטובת המדינה כמס ערך מוסף. ואל לנו להמעיט בסכום זה או להתעלם ממנו, כי בכל תחומי הבנייה תמחור העלויות מחושב ללא מע"מ.
לאחר שחשבנו את עלות השלד, ישנם מרכיבים נוספים ורבים שיש לתמחרם, או לפחות לעריך את עלותם, למשל רכיב האלומיניום הכולל חלונות, רשתות, תריסים וצילונים. לרוב נחשב אותו כ 10%-9% מסך העלות הכוללת של הבנייה.
וכמה עולה עבודת הטיח ? גם אותה נחשב ב כ-9%
ועבודת הרצף, החומר, הרובה והניקיון ? כ 8% אך זה גם מותנה בעלות חומרי הגמר אותם רוכשים בעלי הבית.
האם ידעתם כמה כסף עולות עבודות החשמל והאינסטלציה ? אנו מעריכם ב כ 5%-6% לכל עבודה.
והנה לאט לאט, או מהר מהר, עוגת התקציב שלנו מתכווצת, ועוד לא בדקנו נושאים רבים כמו צבע, איטום, דלתות פנים וחוץ, מטבח, כלים סניטרים, והתקנות דוד שמש וגז בישול או הסקה.
מה קורה כשנגמר הכסף ?
מאוד לא נעים להגיע למצב בו אוזל הכסף. בעבודתי אני נפגשת במשפחות מתוסכלות, משפחות רבות שלא העריכו נכון את עלות הבנייה ונאלצות לסגת מהבנייה לקראת שלב הגמר, חלקן עוצרות לחלוטין את הבנייה עד ש…, וחלקן בוחרות להגדיל את המשכנתא שלקחו מהבנק ומתחילות לחסוך בעבודות הגמר. החיסכון בעבודות הגמר עלול להוביל לכשלים נוספים בבנייה עצמה, ונזקים אלו יהיה קשה מאוד לתקן.
כל הליך הבנייה מלווה במערכת רגשית מורכבת לא פשוטה. ישנן עליות ומורדות. חלקן מתחילות כבר בעבודת התכנון, אך השיא מתפרץ בשלב הביצוע. כשכסף ורגש נפגשים, לרוב נוצרים חיכוכים.
בנוסף לכל הדינאמיקה של בני הזוג, ישנם גם לא מעט בעלי מקצוע המעורבים בעשייה, מהאדריכלית, דרך המהנדס ועד לקבלנים ואחרון הפועלים.
חשוב מאוד כבר מההתחלה לנסות ולבנות תוכנית עבודה מסודרת ומאורגנת המטווה דרך להגשמת החלום.
לדעתי, כאב הראש העיקרי הוא ללא ספק בעיית תזרים המזומנים. כשהכסף נגמר, העבודות מתעכבות, הלחץ הרגשי גובר, ולעיתים גם החבישה הרציונאלית מתעתעת. ולא מעט משפחות נכנסות לסחרור, המביא אותן, בסופו של דבר, להוצאות מיותרות.
אין כסף יש המון דאגות
כנון שאומרים 'אין כסף – אין דאגות', אז בכל מה שקשור לבנייה זה ממש לא נכון.
המחסור בכסף או תכנון מוטעה של התקציב עלול לגרום לכשל הנפוץ והחמור ביותר בתהליך הבנייה – תופעת "החאפרים". כיצד זה בא לידי ביטוי בפועל ? למשל, שימוש בחומרי בנייה וגמר זולים, לא מתאימים או חס וחלילה חיסכון בכמות החומרים בהם משתמשים או בטיב החומרים ואיכותם. הבעת קבלני משנה או פועלים זולים או לא מיומנים, שאינם מבצעים את העבודה כראוי.
על מנת להימנע ממצבים מסוג זה כדאי ומומלץ להעסיק מפקח בנייה או מנהל פרויקט, אשר שומר על האינטרסים שלכם.
אינני רוצה להמשיך להפחיד, גם כך יש לי התחושה שאני נשמעת כנביאת זעם או איוב. אך בנימה אישית, לא כאדריכלית, אלא כאישה אשר לא מזמן סיימה לבנות את ביתה בכרכור.
מאוד לא נעים לעמוד מול הבנקאי, מול הקבלן או מול ספק החומרים ולהגיד "מצטער, אין לי כסף בשבילך כעת".
כל התסכול, רגשות האשם, הבלבול והמתח, מעוותים את אופן החשיבה ההגיוני.
אלו רגשות שאנו כל-כך מנסים למנוע. זאת לא החוויה שאנו רוצים לנצור בליבנו מהתהליך הממושך של בניית בית.
הם מעיבים על אותו חלום אנו כל-כך רוצים ליצור ולממש.
רוצים לדעת יותר על יעוץ איטום ובידוד תרמי ? |
למידע נוסף היכנסו כאן |
מאמרים נוספים בנושאים דומים |